www.kn34pc.com

Форум на силистренските радиолюбители
Дата и час: 24 Юли 2024, 15:35

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2011, 07:53 
Offline

Регистриран на: 27 Авг 2011, 07:15
Мнения: 43
Местоположение: София
Здравейте,
Нов съм във форума и макар да следя страницата от няколко години, едва сега се регистрирам. Не съм истински радиолюбител :oops: , но се занимавам с радиотехника и електроника още от ученическите си години :). Затова тук ми е много интересно.

Едно от любимите ми неща е да си правя радиоприемници за ДВ, СВ и КВ и да си "търся станции" вечер. За голямо мое съжаление днес ефирът на тези честоти е "пълен" с шумове от съвременната техника: импулсните захранвания на телевизорите, компютрите, телефоните, а в последно време и от "енергоспестяващите" лампи. На средни и дълги вълни вече не може да се "залови" почти нищо :cry: . В по-малка степен това сякаш важи и за нискочестотните обхвати на КВ.

Отварям темата с надеждата, че тук ще можем да коментираме възможностите (принципни и технически) за преодоляване на споменатите проблеми. Аз самият имам съвсем малко опит в това отнишение. Ще бъда благодарен на всеки, който сподели идеи и опит.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2011, 17:36 
Offline

Регистриран на: 13 Дек 2006, 19:12
Мнения: 75
Признавам си, че отдавна не съм слушал радио на средни и дълги вълни. Наистина ефирът се напълни с всевъзможни шумотевици от различни импулсни захранвания - от компютри, от осветителни (икономични) лампи, от различни мобилни телефони(индикацията им се управлява с ниски честоти, а зарядните им са също с импулсни преобразуватели) и не знам още колко други работи, за които не се сещам сега да пиша. Тъй като дълги и средни вълни са сравнително с ниска честота, то хармоничните честоти излъчвани от споменатите и неспоменати уреди са с достатъчна амплитуда за възникване на смущения. Според мен единственият начин за избягване на смущенията е да се ползва външна антена, която да стои на голяма височина от покрива на жилището, а също и екранировка на приемната апаратура. Удобната феритна антена вече явно не може да се използва в такова радио. Тя става идеален уловител на подобни смущения. За антена се сещам една разработка (заедно с приемник) в руското списание Радио бр.1 от 1975г. Самата антена е разположена на не по-малко от 5-6м над покрива на жилището, дължина 15-20м с формата на буква Г. Не си спомням добре, но антената се свързваше с фидер от симетрична линия. В някаква друга разработка препоръчваха горе, където се събират антенният проводник и противовесите, да се направи широколентов трансформатор, поместен в метална кутия служеща за екран. Антената и противовесите се включваха чрез букси. От тази кутия до радиото слиза коаксиален кабел, като оплетката му е запоена за кутията. Долу самото радио също е направено в метална кутия и екранирано отвсякъде, за да се изключи проникването на смущения. Захранването от 220 волта също преминава през филтър против смущения. Едва тогава може да се очаква липса на смущения. Като се замисли човек това става едно доста скъпо удоволствие и затова голяма част от радиоразпръскването минава на УКВ, а там тези смущения "не пеят в хора". Всъщност дори и да е скъпо удоволствие, при наличие на голямо желание тези трудности са преодолими.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2011, 20:30 
Offline

Регистриран на: 27 Авг 2011, 07:15
Мнения: 43
Местоположение: София
Благодаря Ви много, lz2ch, за отзивчивостта, ценните съвети и обширния отговор!

Съвсем точно си спомняте списанието и особеностите на конструкцията. Вече го разгледах. Ако правилно съм разбрал, идеята за антената е:
- високо за да е голям полезният сигнал;
- високо за да е далече от източниците на смущения;
- съгласувана фидерна линия за пренасяне с минимални загуби и смущения.
Това ще е най-големия ми проблем. Страхувам се, че трудно ще опазя мачтите и многожилния меден проводник за антената на покрива на блока, в който живея. Ще му мисля.

Много ме насърчава съветът Ви за екраниране на самия апарат. Отдавна подозирах, че смущенията могат да се "набиват" в самите монтажни вериги. Така лесно може да се обясни, защо един малък и евтин приемник (самоосцилиращ смесител) работи понякога с по-малко смущемия от "ВЕФ" или дори "Селена" (затворени контури с големи площи).

За широколентовия усилвател при антената (нерезонансна) се страхувам много. Опасявам се, че ще се получат много комбинационни честоти от смущаващите сигнали (дори при използването на полеви транзистори). Струва ми се вероятно и изправянето други силни сигнали, които ще отместят работните точки (УКВ, мобилни телефони - нищо, че са много високочестотни).

Бих се равдвал, ако споделите евентуалния си опит при работа с варикапи в смисъла на устойчивост на силни сигнали.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 18:13 
Offline

Регистриран на: 13 Дек 2006, 19:12
Мнения: 75
Виж, писах за широколентов трансформатор, а не усилвател. Такъв трансформатор може да се направи от ВЧ тороид с голяма магнитна проницаемост (тъй нареченото мю) или от затворено феритно тяло тип двойна чашка (някога го наричаха тип "топфкерн"). Сега се сетих, че това описание го има в справочника по антени на Ротхамел. Там има раздел за антени на ДВ и СВ, като вариантът е не с коаксиален кабел, а с двупроводна усукана линия(обикновен мостов проводник за осветителна инсталация или ако намериш телефонен кабел). Въпреки това препоръчват употребата на коаксиален кабел. По аналогия с апаратурите на КВ, ние сме привърженици на употребата на коакс. кабел и екранирането на апаратурата от всякъде. Ако решиш да направиш този тип антена, ще ти дам съвети за направата на трансформатора.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 21:08 
Offline

Регистриран на: 27 Авг 2011, 07:15
Мнения: 43
Местоположение: София
Сбъркал съм за усилвателя! :oops: Моля за извинение! Просто чуя ли за антена и подсъзнателно ми възниква идеята за широколентов усивател.

Книгата на Ротхамел я знам, нямам я, но се надявам да я намеря в интернет. Тогава ще прочета внимателно.

Благодаря много за предложеното съдействие при правенето на трансформатора! Ще ми бъде от голяма полза. Иначе съм работил по изчисляването, правенето и използването на трансформатори с феритна сърцевина, но в друга област. Разбирам, когато ми се говори.

Сега бих искал да уточня само следното: "... ВЧ тороид с голяма магнитна проницаемост ...". Това изискване малко ме обърква. Моето впечатление е, че в радиочестотните устройства се използват феритни материали с малка относителна магнитна проницаемост (ОМП или мю-ер), едва няколко десетки. Обяснявал съм си го със стремежа да се поддържат малки загубите (малко феритен материал, много пълнеж). Все пак, от какъв порядък би трябвало да бъде ОМП: х10, х100, х1000?

Съвсем неясен ми е и въпросът за съгласуването на фидера с антената и с входа на приемника, но ще попрочета и тогава ще попитам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2011, 19:18 
Offline

Регистриран на: 13 Дек 2006, 19:12
Мнения: 75
Разбрах въпроса ти. Правилно си чел, че се използват феритни тороиди с малко мю. То е защото при съгласуването на различни вериги с неизвестен импеданс е по-лесно да се коригира броят на навивките на бобинката за връзка, напр. ако трябва едната страна да е с 22 навивки, а другата с 35 навивки. При това такава разлика в навивките може да се получи точно при тороиди с малко мю. Ако се използват тороиди с голямо мю може да се получи броят на навивките да е десетина пъти по-малък, защото има формули по които се смята минималният (а също и максималният) брой навивки. Ясно е, че трудно ще се нагласят 2,2 нав. и 3,5нав. Това разбира се е за къси вълни. На ДВ минималната честота е 145кХц, тогава броят на навивките ще бъде много голям и тудно се навива такова нещо. Затова се препоръчва голямо мю, да речем между 200 и 1000. Всъщност указаният начин на навиване в Ротхамел е за бобини без феритна сърцевина, но ми хареса начинът на навиване. Навива се едната бобина, да речем с големия брой навивки, прави се електростатичен екран (навивка от тънко медно или бронзово фолио, но така, че краищата да не се докосват), прави се извод от този екран за заземяване и се навива бобината за връзка. Аз препоръчвам това да се направи с т.нар. "топфкерн", за да си спестиш големия брой навивки, а и целия трансформатор ще стане с малки размери. Сега не знам колко трябва да бъдат навивките на двете бобини, но мога да ги пресметна стига да знам размерите на топфкерна и неговото мю(или Ал). При тороидите такъв електростатичен екран много трудно може да се направи, а той е нужен за да не се получи прехвърляне на смущаващи импулси между двете бобини чрез статично електричество (принципът на кондензатора). Това се сещам за сега.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2011, 19:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2006, 18:24
Мнения: 1507
Местоположение: Силистра
Във връзка с използване на трансформатор/автотрансформатор за съгласуване препоръчвам материала на Сергей Макаркин, RX3AKT в кото се разискват на достъпен език разликите между широколентов трансформатор и широколентов трансформатор на линии.

http://rx3akt.narod.ru/shptl.html

За по-подробно разглеждане на същите въпроси предлагам извадката от "Справочник радиолюбителя-коротковолновика", 1984 година.

Да потвърдя горното ще спомена, че феритното пръстенче FT37-43
има следните честотни области на приложение в зависимост от вида на трансформатора (от каталожните данни):

Application Freq Range
Wideband Transformers 5 - 400 MHz
Power Transformers 0.5 - 30 MHz
RFI Suppression 5 - 500 MHz


Прикачени файлове:
srk-1984.zip [553.84 KiB]
634 пъти
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2011, 21:45 
Offline

Регистриран на: 27 Авг 2011, 07:15
Мнения: 43
Местоположение: София
Благодаря Ви много, lz2ch и LZ2WSG! Благодаря Ви и за предложенията да ми съдействате!

lz2ch написа:
... Правилно си чел, че се използват феритни тороиди с малко мю. То е защото ... такава разлика в навивките може да се получи точно при тороиди с малко мю ...

Разбрах идеята за малкото мю-ер.

lz2ch написа:
... На ДВ минималната честота е 145кХц, тогава броят на навивките ще бъде много голям и тудно се навива такова нещо. Затова се препоръчва голямо мю, да речем между 200 и 1000 ...

Наистина "моите" честоти са ниски - от 145kHz до 1620 kHz, подобни на тази в импулсните захранвания (заедно с хармониците). Имам феритни сърцевини от подходящи материали, с Al фактор от Х100 до Х 1000 nH/нав^2 и различни форми, включително и топфкерни.

lz2ch написа:
... но мога да ги пресметна стига да знам размерите на топфкерна и неговото мю(или Ал). При тороидите такъв електростатичен екран много трудно може да се направи ...

Благодаря, но за сега аз още не знам, какво точно искам :? . Ще обясня накрая.

LZ2WSG написа:
... Във връзка с използване на трансформатор/автотрансформатор за съгласуване препоръчвам материала на Сергей Макаркин ... разликите между широколентов трансформатор и широколентов трансформатор на линии. ...

Много ценна информация, благодаря! Само я "прелистих" и ще я чета внимателно по-късно.

В момента ме мъчи друго. Започнах да чета книгата на Ротхамел и изпаднах в ужас:
- моята антена ще бъде "къса", т.е. геометричната й дължина ще бъде доста по-малка от дължината на вълната;
- антената трябва да бъде бъде широколентова - за СВ отношението между минимална и максимална честота е три пъти;
- резонансната честота на антената, без изкуствено "удължаване", ще бъде доста по-голяма от максималната приемана - сякаш е добре за равномерността на АЧХ;
- ако "удължа" и се доближа до резонанс ще бъде катастрофа със съгласуването - импедансът й ще се изменя много силно в работния честотен диапазон.
Та в заключение, опитвам се да разбера, как да си опиша антената (10m дължина) и как мога да получа сравнително постоянен импеданс (добавяне на L и C вериги) в споменатия широк честотен диапазон. Тогава ще знам импеданса и ще мога да избера параметрите на трансформатора и пренасящата линия.
Ясно е, че ще има доста четене. Ще бъда благодарен, ако с няколко думи само ми загатнете правилната посока.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2011, 22:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2006, 18:24
Мнения: 1507
Местоположение: Силистра
За съгласуване за КВ/СВ не изпозлвай "компютърни" пръстени. За филтри в КВ диапазон - също. Имат огромни загуби. В общия случай можеш да ги пратиш в коша. С някакви уговорки можеш да ги позлваш в мрежови филтри. Това не е ферит, а прахово пресовано желязо.

Различавай прахово пресовано желязо от ферит. Разгледай тази номенклатура. При използване ще ти спести хиляди нерви, време и безсмислени експерименти.

http://partsandkits.com/toroids.php

В общия случай обозначните с FT са феритни пръстени, които може да изпозлваш за ВЧ трансформатори, широколентови трансформатори и мрежови и др. филтри и
T - пръстени от пресовано прахово желязо, които можеш да използваш за RF филтри.

За втората част на въпроса - за СВ винаги приемната ти антена ще е почти винаги със скъсена дължина (освен ако нямаш мноооого дълъг двор). Вариантите са два (които виждам аз):
- използваш наличното радио с неговия вход за антена, той е или със слаба връзка към антената, или е с верига, която съгласува предполагаемата външна антена (скъсена) с входа на радиото.
- използваш свързочна апараура, където входът е 50 ома. В този случай ще ти е непбходим външен съгласуващ блок, който ще изпозлваш да нагаждаш наличната антена към входа в определен честотен диапазон. Просто Г или по-сложното Т или П звено ще свършат прекрасна табота, а променливите стойности на елементите ще ти помогне за точна настойка, нищо че предварително може да си пресметнал стойностите им далеко от необходимите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2011, 22:51 
Offline

Регистриран на: 27 Авг 2011, 07:15
Мнения: 43
Местоположение: София
LZ2WSG написа:
... за КВ/СВ не изпозлвай "компютърни" пръстени. За филтри в КВ диапазон - също. Имат огромни загуби. ... Това не е ферит, а прахово пресовано желязо.

Благодаря за предупреждението. Разбирам и разликата е наистина важна. Това, което имах предвид, са прехвърлящите трансформатоти в т.н. forward преобразуватели (натрупващите дросели са със споменатите от Вас тороиди). Те са най-често с Е (Ш) образна форма, с правоъгълно или кръгло сечение на средното бедро, голяма магнитна проницаемост на ферита и голям Al фактор. Материалът е 3C8 (Philips), N27, N56 Siemens или подобен на Murata или TDK. Четох някъде в списамие "Funkamateur", че са много подходящи за широколентови трансформатори до няколко мегахерца. Имаше и конструкции. Ако Ви интересува ще, потърся статията.

LZ2WSG написа:
... за СВ винаги приемната ти антена ще е почти винаги със скъсена дължина ...
- използваш наличното радио ...
- използваш свързочна апараура ...
... Просто Г или по-сложното Т или П звено ще свършат прекрасна работа ...

Благодаря за "скъсената дължина" - поне веднъж съм се ориентирал правилно.
Нямам радио или свързочна апаратура, ако изключим една стара "Селена". Ще си го правя сам :lol: . Сега искам да се ориентирам за типичните стойности на елементите от еквивалентната схема на бъдещата ми антена и ще прегледам възможностите за използване на споменатите Г, Т и П звена.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2011, 00:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2006, 18:24
Мнения: 1507
Местоположение: Силистра
Ако бъдещия приемник за средни вълни е с преобразувание "нагоре" (upconvertion) по отношение на междинната честота, може да се включа и аз било то само "виртуално" :D

Отдавна искам да сглобя подобен за АМ.

Желанието се породи преди време, когато слушах средни вълни на платка-АМ-тунер, остатък от радиокасетофон за кола. Първа междинна беше 10,7 MHz. Платката все още се въргаля някъде в кашоните. Впечатление тогава ми направи липсата на виене вечерно време (когато има много станции в ефира), на всичкото отгоре при използване на "голяма" външна антена - наличната Inverted Vee антена за 80 м. Най-вероятната причина е двусигналното приемане на основна и огледална честота, характерно при приемници с общоизполваната междинна честота 455/465/468 KHz и недобра селекция на входа.

Приемникът беше изпълнен с интегрални схеми: не вярвам динамичният му диапазон да се различава от обикновените приемници.

С висока междинна ще отпаднат сериозните входни филтри: ще има само един нископропускаш, ненастроиваем. Разбира се, най-голямата пречка ще е синтезатора, по-скоро управлението му (за мен) :)

По-лесната изпълнима схема е лампов линеен АМ приемник, който сглобих за експеримент - входен кръг, входен пентод/аноден детектор, нискочестотен лампов предусилвател и усилвател. Заслужава си да се послуша вечерния ефир с този приемник поне за една вечер.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2011, 21:58 
Offline

Регистриран на: 27 Авг 2011, 07:15
Мнения: 43
Местоположение: София
LZ2WSG написа:
Ако бъдещия приемник за средни вълни е с преобразувание "нагоре" (upconvertion) по отношение на междинната честота, може да се включа и аз било то само "виртуално" :D ...

Добре дошъл сте! :D Има само два проблема - един голям и един малък. Големият проблем е, че съм доста "бавен", защото много умувам. Веднъж решил се да пристъпя към правенето съм "бърз". Ако Ви стигне търпението, ще бъда много радостен да си сътруднича с "професионални" радиолюбители.
Малкият проблем е, че плановете ми са малко сложни (нали много умувам). Та ето, какво съм намислил.
1. Суперхетеродин - класически с едно преобразуване:
- два трептящи кръга във ВЧ усилвателя, троен въздушен променлив кондензатор - добро отслабване на огледалния канал на ДВ и СВ;
- осцилатор - тук имам много да питам, но не сега;
- смесител - 455 kHz или подобна;
- съответен МЧ усилвател;
- детектор германиев диод.
Когато го направя, играя си известно врене, но не го развалям. Следя, как му се отразяват битовите смущения. Става еталон за "добър обикновен " приемник.

2. Същото, както е 1., но с варикапи и синтезатор - синтезаторът ще бъде от евтин фабричен приемник - портативен RoadStar.
Сравнявам с 1., правя изводи и не го развалям. Следя, как му се отразяват битовите смущения. Става еталон за "добър обикновен " приемник, но с варикапи и синтезатор.

3. Суперхетеродин с две преобразувания - двойно хетеродиниране:
- два трептящи кръга във ВЧ усилвателя, троен въздушен променлив кондензатор;
- пренастройваем осцилатор за МЧ около 1.84 MHz;
- смесител - 1.84 MHz kHz или подобна;
- малко усилване за МЧ 1.84 MHz (нямам тесноивични филтри);
- непренастройваем осцилатор за МЧ около 455 kHz ;
- съответен МЧ усилвател - основната селекция по съседен канал е тук;
- детектор германиев диод.
Когато го направя, играя си известно време. Следя, как му се отразяват битовите смущения и сравнявам с 1. и 2. Не го развалям. Става еталон за "почти най-добър" приемник. Евентуално :wink: .

После ще му мисля пак.

LZ2WSG написа:
... Отдавна искам да сглобя подобен за АМ. ... , когато слушах средни вълни на платка-АМ-тунер, остатък от радиокасетофон за кола. Първа междинна беше 10,7 MHz. ... Впечатление тогава ми направи липсата на виене вечерно време (когато има много станции в ефира), на всичкото отгоре при използване на "голяма" външна антена ... Най-вероятната причина е двусигналното приемане на основна и огледална честота ...
...С висока междинна ще отпаднат сериозните входни филтри: ще има само един нископропускаш, ненастроиваем. ...

Имам такова радио - SONY ICF-SW7600. Първата междинна честота е около 54 MHz, а на входа е с широколентов филтър. Купих го преди около 15 години в Италия и там ми служеше много добре. То обаче също беше доста чувствително към битовите смущения. От няколко години не работи и най-вероятно заради скапаните електролити (вътре е сухо). Все се чудя дали да го ремонтирам, или да го "преналепя" на други платки и да заменя широколентовия входен филтър с пренастройваем. Жал ми е да го развалям, а не ми е интересно да го рамонтирам, защтото знам, как работи. Продължавам да се чудя . :?

Последно, каква е голямата разлика между лампите и полевите транзистори, освен динамичния диапазон?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2011, 11:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2006, 18:24
Мнения: 1507
Местоположение: Силистра
Всички искани параметри са срещу ламите:
Висока консумация, високо захранващо напрежение, нужда поне на две захранващи напрежения (отопление и анодно), генерират топлина, имат кратък живот за работа, след което трябва да се подменят, наблюдават се микрофонни механични ефекти, нямат механична здравина, устройтството, изградено с тях не се подлага на миниатюризация, стара технология ...

Но ... (има едно голямо НО, за мен поне):

Ако чуеш някога нискочестотен усилвател (правилно проектиран и изграден) вероятно всеки път, когато слушаш транзисторни и най-вече интегрални нискочестотни усилватели ще си спомняш ламповия звук. Ще го търсиш навсякъде и в теб ще се породи едно желание за изхвърляне, вкарване в кашони, продаване, подаряване или разглобяване на транзисторните и интегралните усилватели :)

Ако чуеш правилно проектиран, изграден и настоен лампов приемник (за КВ конкретнои говоря, за СВ нямам слушателска дейност) ефектите са подобни: ефирът е жив, диша, има топлина и в теб се прокрадва желание за многочасово слушане.

При транзисторно/интегрално радио всичко е в противоположна посока - съскащ звук, шумящ ефир, нарушена натуралност на гласа на кореспондентите (всички звучат като роботи с еднаква интонация, амплитуда и честотна лента и звучат "тенекиено")

Може би в оценката вляят честотните свойства на филтъра за основна селекция, ако има такъв (правоъгълност и неравномерност в лентата на пропускане) както и наличието или липса на АРУ.

Коментарите по-горе са от нетехническа страна и граничат малко с магии, мистики и др. подобни :).

Ако коментираме техническата страна, ламповата техника би останала сериозно назад в избора и желание за проектиране. Всеки си решава сам кое за какво да изпозлва (особено за хобито), но не бива да разглежда всичко праволинейно и еднопосочно при избора. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2011, 13:13 
Offline

Регистриран на: 27 Авг 2011, 07:15
Мнения: 43
Местоположение: София
Малко съм слушал лампова апаратура, но винаги ми е правил впечатление звукът на старото радио в къщата на родителите ми - старо лампово радио, ГДР, марка AT.
Като ученик "правих" един линеен лампов приемник в кражок към Радиоклуба. Свиреше изненадващо добре. Аз обаче не разбрах нищо, защото:
- всичко беше готово и аз само го сглобих, гледайки формалните указания;
- оживи го ръководителят на кръжока, без да обясни почти нищо;
- после нямах възможност да му "въртя копчетата" - кръжокът свърши.

Много пъти съм чел неща, обясняващи "транзисторното звучене", но никога не съм бил убеден, че ми казват, а аз разбирам, цялата истина. Това имах предвид под "голямата разлика" в предишния ми коментар.

Да се занимавам с лампова апаратура ме възпират две неща:
- липсата на нови лами - произвеждат ли се все още;
- големите размери в смисъл, че при монтажа се получават дълги проводници и затворени контури с големи площи (смущения и възбуждане).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2011, 18:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2007, 15:58
Мнения: 36
Местоположение: Русе
Nemorino написа:
Да се занимавам с лампова апаратура ме възпират две неща:
- липсата на нови лами - произвеждат ли се все още;
- големите размери в смисъл, че при монтажа се получават дълги проводници и затворени контури с големи площи (смущения и възбуждане).


Ето тука не си прав изобщо. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Форумът се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
Преведено от yarnaudov.com