www.kn34pc.com

Форум на силистренските радиолюбители
Дата и час: 14 Юни 2025, 09:47

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011, 18:46 

Здраейте колеги! Имам стар радиоприемник ВЕФ 206. Появи се дефект. За какво става въпрос? След като се включи, започва нормално да работи. След около 1-2 мин. постепенно заглъхва и могат да се хващат излъчванията само на по - мощните предаватели. В моя случай само радио Варна и радио Шумен. След като го изключа и изчакам 10мин., при повторно включване отново същия проблем. Т.е., започва нормално да работи и след това заглъхва. Ако някий има опит с този вид техника, моля да сподели. Благодаря!

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011, 20:52 

Здравейте! Повредите могат да бъдат много, но очевидно се касае за изсъхващи (или изсъхнали вече) електролитни кондензатори. Възможно е поради стареене да се предизвиква и от кондензатори, които дават нещо като пробив. При всички случаи трябва да се направят измервания на напреженията на режимите на работа на всички НЧ стъпала и ако са в нормите, да се подменят повредените кондензатори (мен ако питате всички наред електролитни кондензатори, защото сега е един, после ще бъде друг и т.н.). Освен това посоченият радиоприемник може да се мери по възраст с доста колеги предполагам, така че нормално е да има тези дефекти. Възможно е някои кондензатори да не съответстват по форма и размер на новите си "събратя", но по-добре е да са нови и радиото ще може още дълго да служи вярно.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2011, 21:07 

lz2ch написа:
Освен това посоченият радиоприемник може да се мери по възраст с доста колеги предполагам

Определено капацитет.А по повод на колегите,след толкова години някой изсъхват други надебеляват.Аз съм от вторите. :lol:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2011, 11:12 

Сервизна инструкция за ремонт и настройка на Веф 206
Всичко е описано подробно.

Успех

Прикачени файлове:
sch_vef_206.zip [1.74 MiB]
970 пъти
Върнете се в началото
 Профил