Касетофон "Монтана"
/kn34pc.com/схеми/касетофони/...


Произвежданият през 70-те години касетофон "Монтана", с принципна схема фиг.1 и в интегрално изпълнение фиг.2 се отличава с два основни недостатъка: недостатъчно добро звучене и изключително трудно поддържане на равномерното движение на лентата въпреки вградения стробоскопичен диск за настройка на оборотите.
 


Фиг. 1


Фиг.2

Принципна електрическа схема и техническо описание [pdf][882kb]

Затова още в началото се превърна в обект на радиолюбителски експерименти. Първоначално бе подменен високоговорителя с 1ГДШ-6 - 8 , с което се получи доста добро звучене в пластмасовия корпус на касетофона. Нискочестотния усилвател бе подменен с МВА810 и предусилвател с три транзистора. Възникна необходимостта захранването да бъде от вграден токоизправител, който бе направен с трансформатор ТС-5-4М от "Селена", 4 диода и стабилизатор за 9V от типа 7809. Моторчето бе подменено с друго от автомобилен касетофон.

Първоначалният замисъл бе да се вгради и линеен приемник в дръжката на касетофона  но се оказа ,че приемника се влияе много при хващане с ръка. Затова бе вграден приемник от автомобилно радио в отсека за батериите. С две ключета монтирани отпред се превключват режимите: радио <-> касетофон и FM <-> AM. За по добро приемане към корпуса се прикрепи телескопична антена от радиоприемник "ВЕФ".

Така касетофона се превърна в един много добре работещ транзисторен радиоприемник с не чак толкова добро възпроизвеждане на магнитен запис.

Петко Петков, Бургас
17 октомври 2009 година