Телевизионен приемник "София 31"
/kn34pc.com/схеми/tv/...

"София 31" е първият български преносим /портативен/ телевизионен приемник. Екранът му е с диагонал 31 см и може да приема всички телевизионни канали в метровите и дециметровите обхвати.

Приложена е същата модулна конструкция като при приемника "София 21", като има много малки изменения в електрическата схема. Използван е същият всевълнов избирач на телевизионните канали, но програмата се избира само с четири бутонни комутатор-регулатора, с които се манипулира по същия начин.

Органите за управление се намират в горният десен ъгъл на предната страна, като най-отгоре е бутон за включване и изключване 1. Под него са наредени отляво надясно, както следва: четири бутона за избиране на канала 2, регулатор за контраст 3, регулатор за яркост 4 и регулатор сила на звука 5.

Освен двата симетрични входа за включване на антени за метровия и дециметровия обхват телевизионният приемник е снабден с двойна телескопична антена.

Приемникът може да се захранва с мрежово напрежение 220 V или от автомобилен акумулатор с напрежение 12 V. За целта на задната страна има две гнезда - съответно за включване на мрежов шнур и шнур за акумулаторно захранване. При мрежово захранване трябва съединителят на шнура за акумулаторното захранване да е изведен от гнездото му и обратното.

Общата консумирана мощност при захранване от електрическа мрежа е 35 W а от акумулатор - 21 W.

Звуковият канал има номинална изходна мощност 1,5W при мрежово захранване и 0,75W при акумулаторно захранване.

Масата на телевизионният приемник е 9 кг при размери на кутията 330x315x250 mm 

 

Снимките са на телевизионен приемник "София '31" от колекцията на Петко Петков от Бургас

Принципна електрическа схема [pdf][290kb]
Инструкция за експлоатация [pdf][1,4mb]

Използвана литература:
1. Наръчник на телевизионния зрител, Илия Щърбанов, София, "Техника", 1987 год.

Петко Петков, Бургас, 14 ноември 2008 година
доп. Божидар Цветанов, 20 март 2015 година