spoika.info
https://kn34pc.com/spoika/forums/

Аудио усилватели клас D , PWM , smps
https://kn34pc.com/spoika/forums/viewtopic.php?f=2&t=7
Страница 1 от 1

Автор:  karabuz [ 01 Окт 2006, 23:19 ]
Заглавие:  Аудио усилватели клас D , PWM , smps

Под това заглавие предлагам да съберем всичко що знаем и мислим да научим за импулсните усилватели

:)

Автор:  valioman [ 10 Окт 2006, 17:20 ]
Заглавие:  Re: Аудио усилватели клас D , PWM , smps

Ха супер тема , и аз се замислям за нещо подобно и даже си мисля да го правя с PIC-микроконтролерче ама май им е слабичко АДЦ-то и ще работи само в ниският честотен диапазон .
Предлагам да го почнем това нещо като проект тук !!!
Имате пълната ми подкрепа , мога д апомогна във програмирането ако се наложи такова :)

Поздрави!!

Автор:  slav4o.com [ 12 Окт 2006, 15:30 ]
Заглавие: 

Switching Mode Power Supply http://en.wikipedia.org/wiki/SMPS не са усилватели а импулсни захранвания. PWM (Pulse Width Modulation) (ШИМ - Широчинно Импулсна Модулация) се използва при тях, както и при НЧУ (НискоЧестотни Усилватели ) клас D за управление на изходното напрежение чрез широчината на импулса. Това позволява да се запазва винаги еднаква амплитудата на импулсите т.е. максимална. По такъв начин управляващите транзистори работят в ключов режим, т.е. със минимални загуби върху тях, и малка разсейвана мощност, което освен голяма компактност (поради малкото количество разсейвана топлина от транзисторите, които не изискват големи радиатори), води до получването и на голям КПД, достигащ 95 % а в редки случаи и по-висок.

Автор:  valioman [ 12 Окт 2006, 16:31 ]
Заглавие: 

а според теб до каква максимална гранична честота ще можем да го докараме това чудо :)
Дали няма да е по ефективно със микроконтролер??
При честота на един пик18 от порядъка на 40МХз и ако докараме честотна лента 20Кхз (което ще е напълно достатъчно за начало)
излиза че можем да разделим максималния период на 2000 семпъла което е доста добре и мисля че няма да се получи голямо изкривяване ан реалния сигнал.
Айде скоро мисля да пробвам на симулатор как ще се държи като форма на сигнала :) и ще докладвам.

Между другото какви са граничните изходни честоти на специализираните ИС за PWM ??

Автор:  quad [ 12 Окт 2006, 16:48 ]
Заглавие: 

Идеята е клас Д + шим = усилвател, много добър замисъл на Атила, има още малко проблеми за решаване и мисля че ще излезе много добър усилвател за ниски честоти за кола, с убийствено високо КПД.
Така че, комбинацията е възможна, като се съчетае усилвател и захранване в едно, ама не импулсно захранване с усилвател клас Д, а точно обратното, ще разясним по-подробно скоро :)

Автор:  velin [ 12 Окт 2006, 23:17 ]
Заглавие: 

в момента разполагам с TPA2005D1DRBR 1.1 W MONO FILTER FREE CLASS D AUDIO POWER AMPLIFIER

bagy ако те интересува да ти го пратя :)

Автор:  karabuz [ 13 Окт 2006, 09:00 ]
Заглавие:  idea

нали все пак има едно краченце на интегралката за "smps" :D през която и казваш "аджаба" точно колко изходно напрежение искаш аз като подам на него вход малъг звуков сигнал се оказва че съм модулирал изгодното постоянно напрежение с звуков сигнал и имам на изхода примерно +20в което играе до +30 и пада до +10 според звука махаш постоянната саставна и си имаш смпс усилвател. ( ако си мислиш че не става да знаеш че става имам работещи схеми и то много хитри дето са мислени а не да сам ги намерил в нета така че дерзайте не казвайте че не може ..... МОЖЕ :) )

просто ми е трудно да сабера всички схеми дето сам мислил и от коя да почна в последно време работя по 16часа и малко ми е трудно.

Относно пик контролерите май няма много по-лесно да стане понеже проблема не е в това да направиш семплите то интегралата струва 0.60 лв и СЕМПЛИРА :) до мегахерци проблема е в изходните драйвери ( става въпрос при пик ) които пак са си сащите скапички интегралки ако има начин да се направят аналогово все пак един тъп транзистор пак същата работа ще свърши (извинявам се че обидих транзисторите вярно не всички са тъпи :)

Автор:  slav4o.com [ 13 Окт 2006, 21:57 ]
Заглавие: 

Мда и на мен ми харесва идеята за усилвател клас D със ШИМ контролер, обаче трябва да са два ШИМ контролера например 2 от любимите ни TL494, тъй като ако се направи еднотактна схема, трябва да има товарен резистор а тогава КПД то отива на кино. Според мен решението е 100 % ООВ като се регулира опорното напрежение т.е. на входа за опорно напрежение подаваме сигнала който ще се усилва. Това трябва да се направи така, че да се разделят двата полупериода за всяка една от двете ТL494 и всяка схема да получава нейния си полупериод от сигнала. Схемата позволява честота на превключване до 300 kHz което е достатъчно за качествена работа на ниски честоти (баси). За ключови транзистори - MOS транзистори.
Идеята със захранване усилвател ми се вижда доста оригинална. Не знам дали обаче може да се осъществи. Там пак ще ни трябват два ШИМ контролера. А това с микроконтролер не ми се вижда добра идея, не виждам къде е предимството, освен това широчината на импулсите ще е дискретна, т.е. ще е примерно еди си колко цикъла от тактовата честота на микроконтролера, и ще трябва да се регулира доста точно ако искаме качество, например да има 65536 стойности (16 bit). Според мен микроконтролерите са по-подходящи за цифрови устройства отколкото за аналогови, особено нискочестотни усилватели.

Автор:  valioman [ 30 Окт 2006, 18:42 ]
Заглавие: 

ДА но с микроконтролера можеш спокойно да СИ регулираш изходното ниво т.е. усилването :)))
а с тл -ката не става , евентуално си мисля за смяна на капацитета който интегрира ама пак намесваме цифрово превключане => микроконтролерчеееее или камара дискретни елементи :)

Поздрави

Автор:  slav4o.com [ 10 Ное 2006, 23:17 ]
Заглавие: 

Ако искаш с контролера да регулираш, това допълнително намалява броя дискретни стойности на изходното напрежение на сигнала, колкото по е "намалено". А пък на TL ките може входния сигнал да се регулира дори с потенциометър. Не виждам нищо лошо. :) Пък ако не са хубави не е казано да е с тях.

Автор:  Goro [ 06 Яну 2007, 10:39 ]
Заглавие: 

Скоро разглеждах фабричен усилвател (няколко киловата): еднополярен усилвател кл."Б"се захранва от кл."Д". Обединява предимствата на двата за сметка на известно усложняване.

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/