Приемник на 7MHz, предвиден за CW QRP трансивър
/kn34pc.com/конструкции/...

Оригиналната схема е на JH5ESM и я изрових преди година някъде в интернет. Убийте ме не знам откъде... Лошото е, че не пазя и файла, а само една хвърчаща разпечатка. Както винаги схемата ме заинтригува с крайната си простота и добрите характеристики. Цялата работа се върти около интегралната схема MC3357P на Motorola. Естествено сърбежа в ръцете да налепя схемата идваше от факта, че в трофеите ми се въргаля една такава интеграла от сума години ...

Тя представлява FM междинно честотен усилвател със втори смесител, понижаващ първата междинна от 10,7 MHz на 455 KHz. Разполага със скуелч и сума екстри. Използва се в приемниците с двойно преобразуване за радиотелефони и я има в почти всеки домашен безжичен телефон от преди 5-10-15 години. Вие откъде мислите, че съм я дръпнал?

Ето как се връзва интегралата според производителя:
 


 

И така...

Схемата е дадена по долу. Данните за бобините са на нея с едно уточнение: бобината LЗ е 15 навивки, а не 20. Използвал съм тороиди както в оригинала и не сгреших.


Схемата е суперустойчива. Промените, които направих, са в BFO генератора и НЧ усилвателя.

В BFO генератора използвах обикновен керамичен филтър, вместо кварц - това имах. Наложи се използването на бобина с голяма индуктивност за мърдане на честотата с +/- 1-1,5 KHz.


В оригинала НЧ усилвателя е направен с LM386. Ами нямах я под ръка и го направих с TDA2003 ... Работи си идеално, но повярвайте: мога да озвуча средно голям автосервиз с тези десетина вата, които вади.

От самото начало съм си заплюл предавалото да е с крайно стъпало с IRF530 или IRF730 така, че наистина малко ме интересува колко ще лапа като ток нискочестотния ми усилвател.


Ето схемата и няколко снимки:


 

Печатната платка която направих се оказа с доста грешки, рязах пътечки и т.н. Затова не я давам.

Но някой ако е толкова мераклия, винаги може да се обади:

Оригинална статия [pdf][1,1mb]

'73 Mickey fon Bastard
12 март 2008 година