Телевизионен приемник "Средец"
/kn34pc.com/схеми/tv/...

Телевизионният приемник "Средец" и особено неговият последен вариант "Средец 2" имат елегантна външност и хармонични пропорции. Стабилната им работа при различни условия на приемане, големият им екран ги правят желани телевизионни приемници за телезрителите не само в нашата страна. Първите партиди прекрачиха прага на международния пазар.


Конструкция:

Конструкцията на телевизионния приемник продължава да бъде тази, установена в "Пирин". Шасито е от "крилообразен" тип с металическа основа и две платки за печатан монтаж. На едната платка са монтирани стъпалата на м. ч. усилватели, видео-усилвателните н. ч. стъпала. Във втората са разположени стъпалата за вертикална и хоризонтална развивка (без крайното стъпало).

На основното метално шаси са разположени тежките изходни трансформатори, елементите на захранващата група, а така също и крайното стъпало за хоризонтална развивка с трансформатора за хоризонтално отклонение.

На лицевата стена освен кинескопа са разположени регулаторите - 3 двойни копчета, копче за превключването на каналите и бутон за включване и изключване към захранващата мрежа.

Отклонителният блок е закрепен заедно с центриращите магнити към шийката на кинескопа. Единият от високоговорителите (4 W) е разположен на дясната странична стена, а вторият (1 W високочестотен) - на лицевата стена горе.

Командното поле е украсено с блестящи металически детайли. Кутията е фурнирована с естествен фурнир с различни разцветки.

Телевизионен приемник "Средец" [pdf][343kb]
Телевизионни приемници "Средец" (сп. "Радио, телевизия, електроника, бр. 10 / 1971 год.) [pdf][3,9mb]

Използвана литература:
1. Сп. "Радио, телевизия, електроника, бр. 10 / 1971 год., инж. Апостол Апостолов - НИПКИРЕ

Димитър Димитров,
25 октомври 2008 година